Stoptienerpooiers | Child Focus

Laat je niet pakken

Wie of wat is een tienerpooier ?

Foto Stop Tienerpooiers

Tienerpooiers zijn mensenhandelaars die tieners doelbewust feitelijk afhankelijk en emotioneel aanhankelijk maken om hen vervolgens – via misleiding, dwang, fysiek, psychisch geweld en/of misbruik van kwetsbaarheid – uit te buiten in de prostitutie.

Hier komt het op neer: een tienerpooier zet jongeren onder druk om in de prostitutie te werken. Ze verplichten je om tegen betaling seks te hebben met hun vrienden of zelfs met klanten. Soms blijft het daar niet bij en word je als slachtoffer ook betrokken bij (soms gewelddadige) diefstallen of moet je drugs nemen of ergens gaan leveren. Het kan ook zijn dat je zelfs wordt ingeschakeld om nieuwe slachtoffers te gaan zoeken voor de pooier. 

Hoe het zover kan komen? De tienerpooier heeft verschillende manieren om je in zijn val te lokken. Uiteraard denk je dan aan geweld en bedreigingen, maar dat is niet altijd zo. Vaak hebben slachtoffers niet eens door dat ze slachtoffer zijn! De pooier doet alsof hij je lief is en om je geeft. Dat is uiteraard niet echt zo, want iemand waar je écht om geeft vraag je toch niet om seks te hebben met anderen tegen betaling?

Als slachtoffer staat tegen dan je hele wereld al op zijn kop en je voelt je steeds minder begrepen door familie en vrienden. Je gaat ook meer spijbelen. Op de duur zie je de pooier nog als je enige familie, wat natuurlijk niet echt waar is. Je bent volledig afhankelijk… 

Een tienerpooier is eigenlijk een mensenhandelaar. Aan het einde van de rit zijn het niet de slachtoffers die iets verdienen aan seks met klanten, maar vooral de pooier zelf (op enkele cadeautjes na). Daarom noemen we dit mensenhandel, en mensenhandel is strafbaar. Mensenhandelaars die opgepakt worden krijgen zware straffen omdat ze andere mensen uitbuiten!  ​

Hoe gaat een tienerpooier precies te werk?

Elke tienerpooier heeft een persoonlijke manier van werken, maar het gaat altijd wel over hetzelfde proces. Het slachtoffer wordt uitgebuit met geld als enige motief. 

Jongeren worden geronseld…
 

Om slachtoffers te vinden, gaan tienerpooiers naar plaatsen waar jongeren veel tijd doorbrengen en er makkelijk contact te leggen valt. Denk maar aan de schoolpoort, instellingen of parken. Maar ook online gaan ze op zoek. Dat is hawking: via Facebook, Instagram of andere sociale media leggen de pooiers direct contact met hun mogelijke slachtoffers. Vaak gaan ze veel jongeren tegelijk aanspreken, en hopen dat er zoveel mogelijk toehappen. 

… en ingepalmd …

Eenmaal iemand heeft toegehapt, beginnen pooiers met veel aandacht te geven. Vaak sturen ze dan ook complimentjes, om het vertrouwen te winnen. De tienerpooier zal dit vaak ook goed voorbereiden om niet te snel door de mand te vallen. Het is dan ook belangrijk voor de pooier om zoveel mogelijk informatie over de jongere op te zoeken om te weten hoe hij het slachtoffer in de val kan lokken. 

… helemaal geïsoleerd …

Later zal dat wat de jongere aan de tienerpooier toevertrouwt vaak ook misbruikt worden om het slachtoffer bang te maken of af te dreigen. Dat kan gaan van geheimen tot pikante foto’s of sexts die de tiener in alle vertrouwen heeft verstuurd. De pooier kan dit nu allemaal gebruiken om het slachtoffer te ‘chanteren’.

Tienerpooiers zetten hun slachtoffers vaak op tegen ouders, opvoeders, vrienden of de school. Hij zal zichzelf zo belangrijk mogelijk maken in het leven van de jongere. Dit proces van isoleren dient om de tiener het gevoel te geven dat enkel de pooier iets om hem/haar geeft. Dan volgt vaak een spel van aantrekken en afstoten, waarbij het slachtoffer uiteindelijk alles in het werk stelt om die aandacht terug te krijgen. De tienerpooier kan de jongere drugs geven en verslaafd maken. Dit maakt het nog makkelijker om het slachtoffer te controleren.

… en tenslotte seksueel uitgebuit

Daarna begint de uitbuiting. De pooier vraagt het slachtoffer om seks te hebben met onbekenden, zonder dat de tiener nog echt kan weigeren of niet meer wil weigeren. Vaak denkt het slachtoffer zelfs dat het ervoor kiest om betaalde seks te hebben en dat dat allemaal niet zo erg is. Het is net daar dat de brainwashing zit: het slachtoffer denkt dat de tienerpooier totaal niet gedreigd of hem/haar ergens toe gedwongen heeft. Maar volgens de wet kan niemand onder de 18 jaar er voor kiezen om in de prostitutie te werken. Natuurlijk ben je een pooier als je klanten voor een prostitué(e) zoekt en hier zelf aan verdient. En natuurlijk ben je dan aan het uitbuiten. 

Hoe herken ik een slachtoffer?

Hieronder vind je een aantal signalen die misschien kunnen betekenen dat iemand in handen is gevallen van zo’n tienerpooier. 

Een slachtoffer van een tienerpooier…

  • is doorgaans tussen de 12 en 18 jaar oud;
     

  • loopt regelmatig van thuis of uit een instelling weg;
     

  • heeft een ouder lief, dat heel veel telefoneert en heel bezitterig lijkt;
     

  • kleedt en gedraagt zich plots heel anders / gewaagder;
     

  • is enkel nog geïnteresseerd in dat lief, spijbelt meer en meer en maakt vaak ruzie met de ouders of de opvoeders;
     

  • gebruikt plots drugs of veel alcohol;
     

  • heeft plots nieuwe vrienden;
     

  • heeft plots geld of andere duurdere spullen zoals een nieuwe gsm, en kan of wil niet echt uitleggen hoe hij of zij aan die spullen komt;
     

  • wil niet praten over wat er met hem of haar aan de hand is, en wordt snel kwaad;
     

Opgelet! Het is niet omdat je één van deze signalen herkent, dat je vriend(in) daarom altijd een slachtoffer van een tienerpooier is! Het omgekeerde kan ook: soms zal een slachtoffer zelfs geen enkel van deze kenmerken vertonen.

Hoe kan ik helpen?

Contact politieBen je bezorgd om iemand en denk je dat die in de problemen zit, dan is het belangrijk om daarover te kunnen praten. Liefst met een volwassene die je vertrouwt. Ook kan je (desgewenst anoniem) naar Child Focus bellen op het nummer 116000. Je kan Child Focus ook bereiken via e-mail. Ook bij de politie kan je klacht neerleggen. Hier heb je een overzicht van wat er gebeurt als je contact opneemt met de politie

Probeer het dus niet helemaal alleen op te lossen. Of je het nu aan een leraar vertelt, aan je ouders of aan een ander familielide persoon die je vertrouwt, maakt niet uit. Maar praat erover!

Als het mogelijk is en je ziet het zitten, kan je ook best contact houden met de persoon in kwestie. Ook al doet je vriend(in) echt niet cool tegen jou op dit moment. Je weet nu dat hij/zij in een moeilijke situatie zit en echt wel iemand kan gebruiken (ook al lijkt het even niet zo). Het is in elk geval goed om weten dat jij er voor hem/haar bent! Wel moet je ook voor jezelf zorgen. Het is belangrijk dat jij altijd terecht kan bij iemand, dat je erover kan praten en dat je niets doet waar je je ongemakkelijk bij voelt. Als je hulp nodig hebt, mag je daar ook zeker om vragen!

Ik ben zelf slachtoffer van een tienerpooier of heb hier twijfels over. Waar kan ik terecht?

Hulp zoekenHet is niet zo makkelijk om toe te geven aan jezelf of aan iemand anders dat je als prostitué(e) uitgebuit wordt. Weet gewoon dat het nooit jouw fout is wanneer je uitgebuit of misbruikt wordt! Nu is het vooral belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Je verdient het écht niet om in deze situatie te zitten en zo misbruikt te worden.

Weet ook, je bent niet alleen! Vele andere slachtoffers maken dagelijks hetzelfde mee. En het is dan ook nooit oké is als iemand jou vraagt om betaalde seks te hebben met anderen. De persoon die hier geld aan verdient is niet meer of niet minder dan een pooier die jou gebruikt. Dat is geen vriend en dat is zeker geen liefde. 

Weet vooral dat het nooit te laat is om hulp te zoeken, en dat je hulp verdient! Je kunt er echt uitstappen en daar kunnen verschillende mensen je mee helpen. Je neemt best een volwassene in vertrouwen, of als je wil, kun je ook het noodnummer 116 000 van Child Focus bellen, dit kan zelfs anoniem. Je kunt ons ook een mailtje sturen. Zelf klacht indienen bij de politie is natuurlijk ook altijd een oplossing. Er zijn ook andere plaatsen om hulp te zoeken. 

Heb je twijfels over je nieuwe vriend(in), of je nieuwe vriendenkring, of ben je gecontacteerd door iemand waar je twijfels bij hebt, lees dan vooral verder! Je kunt hier heel veel nuttige informatie en tips vinden. 

Wat is een goeie relatie?

Heel wat slachtoffers van tienerpooiers hebben gevoelens voor hun pooier. Gevoelens van afhankelijkheid maar ook van verliefdheid. Tienerpooiers zorgen er net voor dat hun slachtoffers het gevoel hebben dat zij hun redder zijn. Hun steun en toeverlaat. De enige op de wereld die er voor hen is en die voor hen klaarstaat…

Uiteindelijk is dat onzin. Een goede relatie begint en eindigt altijd met respect. Elkaar respecteren, rekening houden met elkaar, elkaar niet kwetsen. Daarnaast is het nodig met elkaar te kunnen praten én ook te luisteren. In een goede relatie doet een partner niet met opzet dingen die de ander niet leuk vindt. Een goede partner wil de ander nooit een ‘lesje’ leren.

In een goede relatie kan je jezelf zijn en aanvaard je elkaar zoals je bent. Niemand is perfect, dus natuurlijk kan iemand al eens lastig of ongeduldig zijn. Maar als je onophoudelijk op eierschalen moet lopen om de ander niet boos te maken, steeds het gevoel hebt je te moeten inhouden of aanpassen aan de ander, dan is dat een teken dat die relatie niet goed zit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit een compromis mag gesloten worden. De gulden middenweg proberen vinden is gezond in een relatie, maar dan moeten de toegevingen wel van twee kanten komen. 

Natuurlijk zijn seks en lichamelijk contact belangrijk in een relatie. Het tonen van affectie en tederheid zijn mooie manieren om liefde te tonen, maar er hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Iemand kan NOOIT verplicht worden om lichamelijk contact toe te staan. Geen zin hebben om te knuffelen, kussen of aangeraakt te worden moet dan ook gerespecteerd worden. Daarnaast mag lichamelijk contact nooit iets zijn dat je ruilt voor iets anders. 

En weigeren? Dat moet altijd kunnen! Dat geldt zeker ook voor seks. Als je denkt dat seks in ruil voor iets anders moet kunnen omdat je je anders zou schuldig voelen is er iets mis. Op dat moment geef je eigenlijk niet je volle toestemming, maar geef je jezelf over aan de andere en kan je niet meer op elk moment weigeren.

Aandacht geven en krijgen is net wat een relatie leuk maakt. Het is wel belangrijk dat die aandacht vrijwillig gegeven en gekregen wordt. Niemand zou er speciale dingen voor moeten doen. Het kan niet dat iemand steeds moet afwachten om te zien of die vandaag wel of geen aandacht zal krijgen, of dat zijn of haar partner een spelletje speelt door telkens aandacht te geven en weg te nemen om zo macht over die persoon te krijgen.

Het is ook niet omdat je een relatie hebt, dat je geen eigen leven meer kan hebben. In een gezonde relatie is niemand volledig afhankelijk van de andere persoon. Plaats anderen ook niet op een voetstuk, maar wees gelijk en gelijkwaardig in een relatie. 

En laat je nooit onder druk zetten om je vrienden te laten vallen! Ook helpt het om nog steeds vrienden, vriendinnen en familie in de buurt te hebben. Zodra een partner de enige persoon in iemands leven wordt en de rest van de omgeving wordt weggeduwd, loop je het risico om te afhankelijk te worden van één enkele persoon. 

Seks hebben, tegen mijn zin, kan dat?

Iemand verplichten om seks te hebben met anderen, is niet oké. Dat is gewoonweg seksuele uitbuiting of seksueel geweld. Er zijn verschillende vormen van seksueel geweld, gaande van ongewenste aanrakingen tot verkrachting. Je wordt gedwongen tot een seksuele handeling vanaf het moment dat er met je nee geen rekening wordt gehouden, of dat je zelfs geen nee meer kan zeggen. Dat kan omdat iemand geweld gebruikt, maar ook door een schuldgevoel aan te praten, te manipuleren, te zeggen dat je iets in de plaats zal krijgen of dat je er iemand een plezier mee doet. Of het nu psychologische of fysieke dwang is, maakt niet uit. Het is verkeerd.

Het is belangrijk te onthouden dat je altijd en op elk moment nee moet kunnen zeggen als je niet op je gemak bent, als je iets niet wil of als je er niet klaar voor bent. Ook moet je altijd halverwege kunnen stoppen, of zeggen dat je sommige dingen wel wil doen en andere niet. Het is niet omdat je één keer ‘ja’ hebt gezegd, dat je dat moet blijven doen.

Het is niet jouw schuld als iemand iets doet met jouw lijf zonder dat jij dat wil, ook al heb je misschien in eerste instantie wel ‘ja’ gezegd of toegestemd. Misschien leek het jou eerst wel een goed idee of leek de beloning groot genoeg, maar het is niet oké dat iemand je verplicht iets te doen wat je eigenlijk niet wil, zoals seks hebben met anderen. Onthoud goed dat als je op zo een manier misbruikt wordt, je NOOIT verantwoordelijk bent voor wat iemand anders jou aandoet. Jij hebt er ook geen schuld aan.

Wat gebeurt er allemaal als ik iets meld aan de politie of aan Child Focus?

Wanneer je slachtoffer bent van een tienerpooier, of je kent iemand die slachtoffer is, kan je je verhaal altijd kwijt bij de politie. De politie zal dan een PV opmaken van je verhaal. Het PV en eventueel andere verzamelde informatie wordt dan doorgestuurd naar het bevoegde parket. Dat is de gerechtsinstantie die ervoor zorgt dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daar gaan ze beslissen wat er mee moet gedaan worden, en zal er alles aan gedaan worden om jou of je vriend(in) te helpen. Tienerpooiers zijn mensenhandelaars en die moeten gestopt worden. En slachtoffers moeten geholpen worden! 

Voel je je niet op je gemak om naar de politie te gaan, dan kan je altijd terecht bij Child Focus. Op het nummer 116 000 kan je gratis bellen en je verhaal doen, ook anoniem. Je kunt ons ook mailen op 116000@childfocus.org. Child Focus zal dan voor jou gepaste hulp zoeken, de politie op de hoogte brengen en jou of je vriend(in) uit de klauwen proberen redden van de tienerpooier. Child Focus is altijd bereikbaar, dag en nacht, zeven dagen op zeven. Child Focus zal je verhaal altijd heel serieus nemen, en alles in het werk stellen om slachtoffers te helpen. Voor wie niet graag zelf naar de politie stapt, is naar Child Focus bellen een manier om indirect de politie te verwittigen.