Heel wat slachtoffers van tienerpooiers hebben gevoelens voor hun pooier. Gevoelens van afhankelijkheid maar ook van verliefdheid. Tienerpooiers zorgen er net voor dat hun slachtoffers het gevoel hebben dat zij hun redder zijn. Hun steun en toeverlaat. De enige op de wereld die er voor hen is en die voor hen klaarstaat…
Uiteindelijk is dat onzin. Een goede relatie begint en eindigt altijd met respect. Elkaar respecteren, rekening houden met elkaar, elkaar niet kwetsen. Daarnaast is het nodig met elkaar te kunnen praten én ook te luisteren. In een goede relatie doet een partner niet met opzet dingen die de ander niet leuk vindt. Een goede partner wil de ander nooit een ‘lesje’ leren.
In een goede relatie kan je jezelf zijn en aanvaard je elkaar zoals je bent. Niemand is perfect, dus natuurlijk kan iemand al eens lastig of ongeduldig zijn. Maar als je onophoudelijk op eierschalen moet lopen om de ander niet boos te maken, steeds het gevoel hebt je te moeten inhouden of aanpassen aan de ander, dan is dat een teken dat die relatie niet goed zit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit een compromis mag gesloten worden. De gulden middenweg proberen vinden is gezond in een relatie, maar dan moeten de toegevingen wel van twee kanten komen.
Natuurlijk zijn seks en lichamelijk contact belangrijk in een relatie. Het tonen van affectie en tederheid zijn mooie manieren om liefde te tonen, maar er hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Iemand kan NOOIT verplicht worden om lichamelijk contact toe te staan. Geen zin hebben om te knuffelen, kussen of aangeraakt te worden moet dan ook gerespecteerd worden. Daarnaast mag lichamelijk contact nooit iets zijn dat je ruilt voor iets anders.
En weigeren? Dat moet altijd kunnen! Dat geldt zeker ook voor seks. Als je denkt dat seks in ruil voor iets anders moet kunnen omdat je je anders zou schuldig voelen is er iets mis. Op dat moment geef je eigenlijk niet je volle toestemming, maar geef je jezelf over aan de andere en kan je niet meer op elk moment weigeren.
Aandacht geven en krijgen is net wat een relatie leuk maakt. Het is wel belangrijk dat die aandacht vrijwillig gegeven en gekregen wordt. Niemand zou er speciale dingen voor moeten doen. Het kan niet dat iemand steeds moet afwachten om te zien of die vandaag wel of geen aandacht zal krijgen, of dat zijn of haar partner een spelletje speelt door telkens aandacht te geven en weg te nemen om zo macht over die persoon te krijgen.
Het is ook niet omdat je een relatie hebt, dat je geen eigen leven meer kan hebben. In een gezonde relatie is niemand volledig afhankelijk van de andere persoon. Plaats anderen ook niet op een voetstuk, maar wees gelijk en gelijkwaardig in een relatie.
En laat je nooit onder druk zetten om je vrienden te laten vallen! Ook helpt het om nog steeds vrienden, vriendinnen en familie in de buurt te hebben. Zodra een partner de enige persoon in iemands leven wordt en de rest van de omgeving wordt weggeduwd, loop je het risico om te afhankelijk te worden van één enkele persoon.